top of page
Processen mot Oleg Sentsov

Processen mot Oleg Sentsov

Sedan den 14 maj 2018 hungerstrejkar den ukrainske regissören Oleg Sentsov, som avtjänar ett tjugoårigt ryskt fängelsestraff. Läs om processen och om den politiska situationen i Ryssland i häfte två serien »Gotlandssamtal«!

Frige Oleg Sentsov!

Frige Oleg Sentsov!

Sedan den 14 maj 2018 hungerstrejkar den ukrainske regissören Oleg Sentsov, som avtjänar ett tjugoårigt ryskt fängelsestraff. Hans fall genljuder av den sovjetiske dissidenten Anatolij Martjenkos historia. Läs mer nedan!

 

Oleg Sentsov

och Anatolij Martjenko 

Den 14 maj 2018 inledde den ukrainske filmaren Oleg Sentsov en hungerstrejk utan bortre gräns. Sentsov är född 1976 på Krimhalvön, där han bodde och verkade fram till den ryska ockupationen 2014. Sentsov avverkar sedan 2015 ett tjugoårigt fängelsestraff i Sibirien, sedan han blivit folkrättsvidrigt dömd i en rysk militärdomstol för ett fabricerat terroristbrott efter annekteringen av halvön. Hans krav för att häva hungerstrejken är att samtliga ukrainska politiska fångar i Ryssland ska friges. Sentsov har förklarats som politisk fånge av »Memorial«, Rysslands ledande människorättsorganisation. Såväl inom Ryssland som utomlands pågår nu en kampanj för att dra uppmärksamhet till hans fall och för att förmå de ryska myndigheterna att frige honom och utlämna honom till Ukraina – innan det är för sent.

Både hans hungerstrejk och de krav han ställer genljuder på det mest alarmerande vis av den sovjetiske författaren och människorättsaktivisten Anatolij Martjenkos (1938–1986). Den fjärde augusti 1986 inledde Martjenko en hungerstrejk, och krävde att samtliga politiska fångar i Sovjetunionen skulle friges. Efter nära fyra månader avbröt han sin aktion, men dog i sviterna av den utdragna svälten den åttonde december 1986. Hans dödsfall brukar betraktas som en av de utlösande faktorerna till Gorbatjovs beslut att avveckla de politiska fängelserna i Sovjetunionen.

Martjenkos böcker om förhållandena i de sensovjetiska lägren och fängelserna – och om den Kafkaartade vardagstillvaron i den högst relativa friheten mellan fängelsestraffen – är klassiker i den ryska dissidentlitteraturen. Dessvärre är de idag angelägna inte bara som historiska dokument. Sovjetunionen är borta, men på punkt efter punkt skildrar Martjenkos böcker sådant som åter är realiteter i det samtida ryska samhällslivet. När man läser dem får man en bättre förståelse för de historiska rötterna till det som idag sker i Ryssland. Och man får framför allt en föreställning vad det är för kamp Oleg Sentsov nu valt att utkämpa med sin egen kropp, sitt eget liv som insats, och under vilka omständigheter han tvingas att utkämpa den. Martjenkos liv gick inte att rädda. Det gör fortfarande Sentsovs. 

Idag publicerar vi Andrij Osavoljuks Processen mot Oleg Sentsov som häfte två i serien »Gotlandssamtal«. Läs mer här.

– Den 12 juli, på hungerstrejkens 59:e dag

Bland de ryska och internationella organisationer som publicerat upprop till stöd för Oleg Sentsov finns bland andra Memorial (läs på ryska här), Free Word Association (läs på engelska här), Amnesty International (läs på engelska här), Internationella PEN-förbundet (läs på engelska här).


 

bottom of page